Liemet ja fondit – miten ne eroavat toisistaan?

Fondit ja liemet ovat monipuolisen ja maistuvan reseptiikan kulmakiviä. Ne helpottavat ammattikeittiöiden arkea rakentamalla yhdessä ruoan makupaletin. Vaikka fondit ja liemet ovat arkipäivää lähes jokaisessa keittiössä, ei niiden oikeaoppinen käyttäminen ole välttämättä selkeää. Tässä artikkelissa kerromme liemien ja fondien eroista ja tarjoamme vinkkejä niiden käyttömahdollisuuksiin.

Liemet luovat ruoan perustuksen

Liemi on kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoan maun perustus ja pohja. Liemi ei välttämättä itsessään ole voimakkaan makuista, mutta se sitoo ruoan muut maut yhteen, luo ruoalle tai jopa kokonaiselle ruokalajille pohjamaun ja toimii aromaattisensa tukirankana erilaisille vivahteille. Esimerkiksi lihaliemi vaikuttaa osaltaan siihen, että ruoka on ”lihaisaa” ja kasvisliemi puolestaan luo kasvismaisen perusmaun. 

Monesti kuulee sanottavan, että kesällä kannattaa suosia profiililtaan keveän raikkaita makuja, kun taas talvella voi loihtia jotain vähän tuhdimpaa. Syksyisin suosiossa ovat puolestaan riista-, sieni- ja juuresruoat, kun taas keväällä tykätään syödä monipuolisesti vihanneksia. Vanhaa nyrkkisääntöä voikin hyödyntää sopivaa liemiruokaa suunniteltaessa. Sama pätee parhaan mahdollisen fondin valinnassa.

Fondit nostavat makuja esiin

Fondit ovat lientä tiivistyneessä muodossa. Toisin kuin liemet, fondit ovat sellaisenaan usein erittäin vahvoja – ja siksi niitä käytetään monesti loppusilauksena rikastuttamassa liemien makua ja nostamassa esiin haluttuja aromeja. Esimerkiksi liharuoasta saa todella lihaisaa, jos lihan ja lihaliemen makuja korostetaan vaikkapa vasikanfondilla tai häränlihafondilla. Ruoan makua voi rikastaa myös muulla tavoin: tehosta ja monipuolista riistan makua metsäisellä kantarellifondilla tai kevennä tuhtia lihapataa kasvisfondilla. Parhaat makukombot löytyvät kokeilemalla!

Vinkki: Touch of Taste -fondiperhe taipuu moneen muuhunkin. Käytä vinegreteissä, öljy- ja salaatinkastikkeissa, mausteena majoneesissa ja ranskankermassa, voin terästeenä tai suloisena huntuna kalan päällä!

Kehittele ja loihdi jotain omaa tai kokeile herkullisia liemi- ja fondireseptejämme:

Julkaistu 21.06.2023

Makuasia 1/2024
Uusi asiakaslehti on ilmestynyt!
Tästä herkuttelemaan »