Chef René -tuotteiden ilme uudistuu – majoneesi yllättää monipuolisuudellaan

Suosittu Chef René -majoneesituotemerkki ilmentää perinteikkäitä arvojaan nyt myös etikettien osalta. Uusi ulkoasu tuo esiin rikkaan ja raikkaan maun taustalla olevat aidot, puhtaat raaka-aineet sekä tuoteperheen alkuperän – idyllisen maalaismaiseman. Uudistuvien Chef René Täysmajoneesin ja Chef René Kevytmajoneesin kunniaksi raotamme hieman verhoa monipuolisen majoneesin maukkaaseen maailmaan.

Chef René Täysmajoneesi 81% ja Chef René Kevytmajoneesi 30% ovat omiaan tuomaan ryhtiä ja makua monenlaisiin ruokiin. Täysmajoneesi on koostumukseltaan paksu, väriltään hieman keltavivahteinen ja maultaan täyteläinen yhdistelmä suloista sinappisuutta ja sopivan hapokasta etikkaa. Kevytmajoneesi on puolestaan vähemmän tuhti, hieman raikkaampi ja kirpeämpi sekä väriltään valkea. Siinä missä Täysmajoneesi ajaa asiansa etenkin dippinä ja vaikkapa hampurilaiskastikkeena, voidaan Kevytmajoneesia sekoittaa jugurtin, kermaviilin tai salaatinkastikkeen joukkoon. Erilaisia käyttömahdollisuuksia on kuitenkin useita ja niiden keksimisessä melkeinpä taivas rajana.

Muokattavaa monipuolisuutta

Majoneesi on yllättävän monipuolinen tuote, jota voitaisiin hyödyntää nykyistä huomattavasti monipuolisemmin. Majoneesi maistuu sellaisenaan, mutta sitä voidaan maustaa, jatkaa ja muokata mielensä mukaan. Majoneesia voi hyödyntää kastikkeissa, dipeissä, kylmissä ja lämpimissä täytteissä, uuniperunan kyytipoikana, leivonnassa – melkein missä tahansa. 

– Majoneesia voi halutessaan kokeilla lisänä tai jopa korvaavana ainesosana hyvinkin arkisissa ruoissa ja tarjottavissa. Esimerkiksi juustoraasteen kanssa yhdistettynä siitä saa poikkeuksellisen hyvän päällisen tai täytteen lämpimiin voileipiin. Majoneesilla voidaan myös täydentää munakkaita nesteeseen sekoitettuna, kertoo GB Foodsin Brand & Training Manager Jutta Kontinen.

Majoneesi taipuu myös erittäinkin yllättäviin ruokiin. Kontinen mainitsee, että esimerkiksi piirakkapohjan ja jopa mutakakun voi periaatteessa perustaa majoneesiin. Maustamisessa tosin kannattaa olla tarkkana; nestettä lisättäessä majoneesin rakenne usein löystyy. Kontinen neuvookin, että esimerkiksi appelsiinin makua kaivattaessa kannattaa mieluummin hyödyntää hedelmän kuorta kuin mehua. Rasvaisuutensa vuoksi majoneesin tulee myös antaa tekeytyä rauhassa.

Majoneesi osaksi suomalaista ruokakulttuuria?

Suomessa majoneesia on totuttu syömään lähinnä dippeinä sekä hampurilaisten ja voileipäkakkujen välissä. Voidaankin sanoa, että suomalaiset eivät ole varsinaisesti majoneesikansaa. Toisaalta taas majoneesia hyödynnetään esimerkiksi takeaway-salaateissa, jotka ovat viime vuosina saavuttaneet suurta suosiota koko kansan keskuudessa. Majoneesia voisi hyödyntää monipuolisesti myös eri vuodenaikoina, sesonkeina ja juhlapyhinä.

– Majoneesista saisi hyvät ja tarvittaessa suhteellisen kevyet dippikastikkeet kesän grilliherkuille, täytteet syksyn sadepäivien sieni- ja riistapiiraille, ryhtiä joulunajan sieni- ja sellerisalaatteihin ja rosolleihin, sekä kaverin pääsiäislampaalle ja -ankalle, Kontinen listaa.

Majoneesin voisi vaivatta ottaa osaksi myös kouluruokaa – kukin koulu voisi tehdä omaa salaatinkastikettaan majoneesista ja maustaa makunsa mukaan, jolloin myös omavalmistusaste säilyisi mahdollisimman korkeana. Majoneesia voisi käyttää rohkeammin ja monipuolisemmin myös ravintoloissa ja hotellien aamupalapöydissä, kuten vaikkapa maustettuna levitteenä tavanomaisten margariinien ja sulatejuustojen rinnalla.

Makujen balanssi löytyy kokeilemalla

Majoneeseja on markkinoilla mielin määrin. Kunkin valmistajan majoneesissa on oma koostumuksensa, täyteläisyytensä ja makujen harmoniansa, eivätkä kaikki majoneesit sovellu välttämättä samoihin ruokiin yhtä hyvin. Kuten muutkin raaka-aineet, vaatii majoneesinkin hyödyntäminen tutkimista, maistamista ja kokeilemista.

– Rohkeus, ennakkoluulottomuus ja uteliaisuus. Niillä pääsee usein pitkälle, niin myös majoneesin kohdalla. Anna kokeiluille aikaa ja mahdollisuuksia, niin takuulla löytyy omaan makuun ja omiin ruokiin parhaiten sopivat majoneesit. Ja aina voi ja kannattaa innovoida kaikkea uutta ja outoa – niin ne nerokkaimmat reseptit ja ihastuttavimmat makumaailmat useimmiten löytyvät, Kontinen muistuttaa.

Tutustu myös herkullisiin ja innostaviin majoneesiresepteihin.

Julkaistu 24.02.2022

Makuasia 1/2023
Uusi asiakaslehti on ilmestynyt!
Tästä herkuttelemaan »